Avovesiuinnin aloittaminen — Lue tämä ja olet valmis avovesikurssille

Mitä pitää tietää avovesissä uidessa? Uskallanko ilmoittautua avovesikurssille? Nappaa tästä vinkit avovesiuinnin aloittamiseen!

Monet meistä ovat tottuneet altaiden turvallisiin ja lämpimiin vesiolosuhteisiin, mutta avovesiuinnissa on oma viehätyksensä ja haasteensa. Miksi siis harkita avovesiuintiin siirtymistä, ja miten se eroaa perinteisestä allasuinnista?

Avovesiuinti sopii kaikille ikään, kokoon tai kuntoon katsomatta

Avovesiuintia on niin rannalla polskiminen kuin kuntouinti ja pitkienkin matkojen uinti luonnonvesissä. Tärkeintä on aloittaa rauhallisesti ja totutella avoveteen maltillisesti. Avovesiuinti on monipuolinen ja palkitseva liikuntamuoto, jonka aloittaminen ei edellytä muutaman sadan metrin uimataidon lisäksi kuin rohkeutta ja uuden oppimisen intoa.

Miten avovesiuinti eroaa altaassa uimisesta?

Avovedessä uinti on erilaista kuin altaassa, koska vesi on yleensä kylmempää ja näyttää tummalta. Veden pohjaa ei näy eikä rataköysiä ole suunnistamisen avuksi. Lisäksi sää voi muuttua yllättäen ja veden virtaus ja aallot aiheuttavat oman haasteensa uimiseen. Lisäksi muut vesilläliikkujat tulee ottaa huomioon uidessa avovesissä.

Kuulostaa kieltämättä haastavalta lähtökohdalta uimiseen, mutta huolehtimalla turvallisuudesta ja antamalla itsellesi aikaa tottua uudenlaiseen uintiympäristöön, pääset varmasti vauhtiin avovesiuinnissa. Osallistumalla uintikurssille, saat turvallisen aloituksen avovesiuintiin ja opit avovesiuinnin ja altaassa uimisen erot.

Vapaauinnin alkeiskurssille voi osallistua kun pystyy uimaan 200 metriä yhtäjaksoisesti omalla tyylillä

Uskallanko ilmoittautua avovesikurssille?

Tärkeintä avovesiuinnissa on riittävän hyvä uimataito ja kohtuullinen uintitekniikka. Avovedessä uidaan yleensä vapaauintia sen ollessa taloudellisin, energiatehokkain ja nopein uintilaji. Myös FitPitin kursseilla keskitytään vapaauinnin tekniikkaan.

Avovesikursseilla opetellaan avovesiuinnin perusteita ja nautitaan porukassa treenaamisesta ja Suomen luonnosta. Vapaauinnin alkeiskurssille voi osallistua kun pystyy uimaan 200 metriä yhtäjaksoisesti omalla tyylillään. Kurssille osallistuvalta ei edellytetä aiempaa kokemusta vapaauinnista tai luonnonvesissä uimisesta, joten voit ilmoittautua rohkeasti mukaan kesän kursseille kokeilemaan itsellesi täysin uutta lajia. Kokeneet uinninopettajamme opettavat avovesiuinnin perusteet turvallisesti, jotta pystyt harjoittelemaan uimista jatkossa myös itsenäisesti luonnonvesissä.

Huolehdi turvallisuudesta avovesiuinnissa – tärkeä väline avovesiuimarille on uimarin poiju

Kun puhutaan avovesiuinnin turvallisuudesta, tarkoitetaan sillä riittävän hyvän uimataidon lisäksi myös kykyä huomioida niin luonnonvesien mahdolliset muuttujat, kuin myös muut vesistön käyttäjät. Uimarin poiju paitsi viestii muille lähistöllä oleville sinun olevan vedessä, mutta auttaa myös sinua jaksamaan: poijun kanssa voit tarvittaessa kellua jos voimat loppuvat tai lihakset kramppaavat kylmän veden vuoksi. Turvallisuuden avovesiuinnissa takaat myös uimalla rannan suuntaisesti ja pitämällä säännöllisesti taukoja jotta omat voimavarat riittävät – uiminen avovesissä on allasuintia huomattavasti raskaampaa virtausten ja lämpötilaerojen vuoksi. Kerrattakoon vielä, että tärkeintä on aloittaa uiminen avovesissä rauhallisesti.

Hurahda luonnonvesissä uimiseen avovesikurssilla

Vaikka avovesiuinnin aloittaminen voi olla jännittävä kokemus, tarjoaa se mahdollisuuden tutustua uuteen tapaan liikkua vedessä ja luonnossa. Uuden opettelu vaatii aina hieman totuttelua ja harjoittelua, mutta poistumalla mukavuusalueeltasi, saat rutkasti lisää rohkeutta ja vaihtelua uimiseen!

Sen lisäksi, että haastat itsesi oppimaan uutta, tehostaa viileä vesi endorfiinien eritystä, mikä auttaa vähentämään stressiä. Puhumattakaan luonnon vaikutuksesta ihmiseen.

Edellinen
Edellinen

Uimataitoviikko — Ajatuksia uimataidottomuudesta aikuisiällä

Seuraava
Seuraava

Uimataidon opettelun voi aloittaa jo 3-vuotiaana — Miksi uiminen kannattaa aloittaa varhaisessa iässä?