"Ilman opetusta en olisi pystynyt kehittämään uintitaitoani" – Elsan oivalluksia uintikurssilta

Yhteistyö @elsa.heiko

"Ilman opetusta en olisi pystynyt kehittämään uintitaitoani", aloittaa nelikymppinen vaikuttaja Elsa Heiko, jonka innostus veteen ja uimiseen on lähtöisin jo lapsuudesta. Kipinä osallistua uintikurssille syttyi, kun Elsa huomasi tarvitsevansa apua niin tekniikan hiomiseen kuin kivuttoman uintiasennonkin löytämiseen.

– En enää pystynyt uimaan omalla tyylilläni, sillä niskaani alkoi sattumaan pään pinnalla pitäminen. Harmitti myös, että olin hitaana uimarina aina vähän tiellä uimaradalla ja halusin opetella paremman tekniikan, kuvailee Elsa.

Ennen kurssille osallistumista Elsa oli käynyt lähinnä satunnaisesti uimassa, mutta niskan kipeydyttyä siirtynyt vesijuoksuun. Kurssille lähtiessään hänellä ei ollut selkeää kuvaa siitä, mitä odottaa.

– Odotuksia ei ollut, enemmänkin vähän jännitin pysyisinkö muiden mukana kun taitotasoni ei ollut suuri eikä kuntonikaan kovin hyvä, hän kertoo.

Uinninopettajan rooli on keskeinen kurssilla, jossa osallistujien taitotaso vaihtelee

Yksi haastavimmista tehtävistä kurssien ohjaamisessa on uintiharjoitteiden eriyttäminen. Uintikurssille voi osallistua uimareita vaihtelevilla lähtökohdilla, jollekin uintikerta voi olla ensimmäinen ja toinen on liittynyt mukaan palauttaakseen mieleen jo opitun tekniikan.

– Kurssilla oli aloittelijoita sekä jo vähän enemmän uineita kurssilaisia, joten taitotasomme oli hyvin vaihteleva. Silti ohjaaja pystyi huomioimaan hyvin jokaisen tason, kertoo Elsa.

– Eri tasoiset uimarit huomioidaan eri tasoisilla harjoitteilla ja henkilökohtaisella palautteella, kuvailee FitPitillä jo viiden vuoden ajan uimista opettanut Niko, joka opetti myös Elsaa kuvaillen tätä “positiiviseksi ja innokkaaksi oppimaan”. 

– Niko opetti liikeradat selkeästi ja tuli myös korjaamaan liikkeitämme, summaa Elsa taitotasojen huomioimista.

Joskus motivaatio uintitreeniin löytyy uima-altaan lisäksi saunasta

Kurssipaikkana toimi Pasilan Validia-talon allas, joka tarjosi mukavan lämpimän, +32 asteisen uima-altaan ja rentouttavan saunan treenin päätteeksi. Itseään mukavuudenhaluiseksi liikkujaksi kuvaileva Elsa kertookin, että paras motivaattori uimahalliin lähtemiseen hänelle on ollut tähän asti kevyt treeni ja lämmin sauna.

– Kurssilla keskityin lähinnä löytämään itselleni kiinnostavinta uintitekniikkaa ja kokeilemaan uusia tapoja uida. Yllätyksekseni huomasin myös, että pidän tekniikan harjoittelusta ja se motivoi minua myös käymään tunneilla, jatkaa Elsa.

Uinti on monipuolinen tekniikkalaji, jonka opettelu on huomattavasti helpompaa uinninopettajan kanssa

Uinti osoittautui monipuoliseksi tekniikkalajiksi, joka vaatii toistoa ja ohjaajan apua liikeratojen hahmottamisessa. Uimalasien käyttö ja eri uintityylien kokeilu avasivat uusia ulottuvuuksia veden maailmassa.

– Huomasin tarvitsevani ohjaajan apua uintitekniikan hahmottamisessa, sillä vedessä liikeratoja on tosi vaikea hahmottaa yksin. En siis pystyisi mitenkään opettelemaan näitä taitoja itsenäisesti, summaa Elsa ajatuksiaan kurssilta.

“Uintitekniikkakurssi ei tarkoita mitään kilpauintikurssia, vaan tekniikan treenaaminen sopii hyvin meille lempeän liikkumisen ystävillekin.”

 

– Uintitekniikkakurssi ei tarkoita mitään kilpauintikurssia, vaan tekniikan treenaaminen sopii hyvin meille lempeän liikkumisen ystävillekin, kuvailee Elsa fiiliksiään Tekniikka alkeet -uintikurssilta. Eikä Elsan matka uimarina pääty vielä tähän, seuraava uintikurssi on jo varattu.

– Uintikurssi onnistui herättämään treenauskipinän ja toi varmuutta, että mä kyllä opin nämä jutut kun vaan tarpeeksi treenaan, kertoo Elsa.

Tulevaisuudessa Elsa suunnittelee osallistuvansa myös kahdeksan kerran alkeiskurssille joko vapaauinnin tai rintauinnin parissa. Rintauinnin opettelussa haasteena on toispuoleinen kroppa, mutta Elsan tavoitteena onkin kehittää niin liikkuvuutta kuin potkuakin.

Uintikurssilla oppiminen ei rajoitu pelkästään tekniikkaan, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden löytää oma uintityyli ja nauttia vedessä liikkumisen ilosta. Elsan kokemus rohkaisee varmasti muitakin antamaan mahdollisuuden uinnin tekniikkaharjoittelulle – uinti ei ole vain taitolaji, se on elämys, jonka kuka tahansa voi löytää.

Kuva: Maarit Vaahteranoksa / @maarit_e_photography

Edellinen
Edellinen

Syvän veden opetus lasten alkeisuimakouluissa

Seuraava
Seuraava

Jassun vinkit uuden harrastuksen aloittamiseen