Avovesikurssilla kuka tahansa voi harjoitella vapaauintia luonnonvesissä

Avovesiuinti on liikuntaa parhaimmillaan, uiminen yhdistettynä Suomen upeisiin vesistöihin tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnossa liikkumisesta kenelle tahansa. Avovesikurssille osallistuminen jännittää usein, mutta turhaan. Kurssille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta uimisesta luonnovesissä!

Hyvinvointivaikuttaja Ksenia kävi FitPitin vapaauinnin alkeiskurssin viime kesänä. Ksenia kertoi jännittäneensä ennen kurssin aloitusta etenkin muiden osallistujien taitotasoa ja sitä, riittääkö oma osaaminen ja kunto kurssilla. Pelko osoittautui turhaksi, kurssilla tehtiin harjoituksia jokaisen oman jaksamisen ja taitotason mukaisesti.

– Ryhmässä oli kiva tunnelma ja tekemisen meininki. Kurssin päätteeksi yksi osallistuja jopa ehdotti numeroiden vaihtamista, jotta uimakaveri voisi löytyä kurssin päätyttyäkin, kertoo Instagramissa @mamanhyvinvointi -nimimerkillä löytyvä Ksenia.

Ennen kurssin aloitusta Ksenia ei ollut ajatellut pystyvänsä uimaan avovedessä pitkää matkaa ja uiminen oli keskittynyt luonnonvesissä lähinnä rannan edustalla edestakas sahaamiseen. 

– Tulevana kesänä tavoitteena on jatkaa harjoittelemista luonnonvesissä avovesikurssin opein. Kaitalampi on juuri sopiva paikka lähteä treenaamaan pidempää uintimatkaa, kuvailee Ksenia.

Uimarin poiju on FitPitin avovesikursseilla pakollinen varuste

Poiju tarjoaa uimarille paitsi turvallisuutta, mutta myös näkyvyyttä. Poiju kiinnitetään vyötärölle nauhan avulla ennen uimista ja se kelluu uimarin mukana uinnin ajan.

– Jos haluaa hetken levähtää, voi poijusta ottaa otteen ja jäädä kellumaan, kuvailee Ksenia uimarin poijun parhaita puolia. 

Kirkas poiju erottuu vedessä huomattavasti paremmin kuin uimari tai ryhmä uimareita. Näin veneet, melojat ja muut vesistössä ja sen äärellä liikkuvat näkevät uimarin ja mahdollisilta vaaratilanteilta voidaan välttyä. Lisäksi uimarin poijussa voi säilöä pieniä tavaroita, esimerkiksi puhelinta tai muita arvoesineitä joita et halua jättää rannalle. 

Ksenia kuvailee suurimmaksi oivalluksekseen sen, että ihan kuka vaan voi ryhtyä avovesiuimaan, tasosta riippumatta

– Minulle uimarin poiju ja mahdollinen uintikaveri tuovat uskallusta pidemmän matkan uimiseen mitä ennen kurssia olisin uskaltautunut uimaan. Kurssilta sain itsevarmuutta uimiseen ja rohkeutta lähteä eri luonnonvesiin harjoittelemaan. Mikä sen parempaa kuin kesäinen sää ja rauhallinen, kaunis luonto ympärillä, päättää Ksenia tulevan kesän harjoituksia kuvaillen.

Luonnonvesissä järjestettävillä uintikursseilla pääset harjoittelemaan vapaauinnin tekniikkaa luonnonvedessä. 

FitPitin uintikurssit luonnonvesissä järjestetään Kuusijärvellä, Kaitalammella ja Hietsussa. Kursseja on kolmessa eri taitotasossa, eikä avovesiuintiharrastuksen aloittaminen edellytä lainkaan aiempaa kokemusta luonnonvesissä uimisesta – me opettamme sinulle turvallisen avovesiuinnin perusteet.

Tutustu avovesikursseihin 👉🏼

Ennen avovesikauden alkamista kerrataan vielä turvallisen luonnonvesiuinnin perusteet

Älä ui yksin

Uiminen on paitsi turvallisempaa, mutta myös kivempaa porukassa. Etenkin pitkää matkaa luonnonvesissä uidessa kaveri voi turvata uimaria esimerkiksi soutuveneessä tai vaikka sup-laudalla. Jos kuitenkin uit yksin, kerro ainakin rannalla oleville meneväsi uimaan.

Ui aina rannan suuntaisesti

Kokenutkin avovesiuimari saattaa mennä sekaisin ilmansuunnista avovedessä. Lyhyeltä matkalta tuntuva uinti saattaakin osoittautua pitkäksi välimatkaksi ja omien voimavarojen hahmottaminen voi olla vaikeaa alkuun. 

Kiinnitä huomiota oikeaoppiseen hengitykseen, uintiasentoon ja tekniikkaan

Luonnonvedet ovat huomattavasti viileämpiä mihin altaissa on totuttu, joten hengityksen ylläpitäminen saattaa vaatia enemmän huomiota mitä yleensä. Uintiasentoon vaikuttaa luonnonvesien mahdolliset virtaukset toisin kuin uima-altaissa, samoin tekniikka vaatii erityistä keskittymistä edellä mainittujen seikkojen vuoksi.

Venyttele ja huolehdi nesteytyksestä ennen uimista

Näin vältyt mahdollisilta krampeilta ja pääset keskittymään uinnin harjoitteluun.

Muista oikeanlaiset varusteet

Uimarin poiju, uimalasit, uimalakki ja tarvittaessa märkäpuku kuuluvat avovesiuimarin tärkeimpiin varusteisiin. Uimarin poijun avulla muut vesistössä liikkuvat näkevät uimarin ja väsymyksen tai krampin iskiessä sen varassa voi kellua. Uimalakki ja märkäpuku pitävät uimarin lämpimänä ja uimalasit parantavat uintikokemusta. Hyvä vinkki uimalaseihin on valita aurinkoisella säällä tummat peililinssilliset lasit, pilvisellä säällä kirkkaat lasit.

Edellinen
Edellinen

Uimataitoa Sansibarille – matka lähestyy

Seuraava
Seuraava

Lapsen uinnin opettelu on hauskaa kun oppimisesta tehdään positiivinen kokemus