Vesiturvallisuustaidot uimaopettajan ja uinninvalvojan työssä

FitPitillä työskennellään monissa erilaisissa työtehtävissä veden äärellä eritasoisten uimareiden kanssa; uimahalleissa koululaisuinneissa, kursseilla sekä uinninvalvonnassa sekä avovesillä avovesiuintia harjoittelevien kanssa. Uimareiden taitotaso vaihtelee uimataidottomista vedenpelkoisista hyvän uimataidon omaaviin asiakkaisiin. Meillä uimaopettaja on aina altaassa uimataidottomien lasten ja aikuisten kanssa.

Kaikki työntekijämme on koulutettu työskentelemään erilaisissa halleissa, avovesikurssien ohjaajat avovesillä sekä uinninvalvojat uinninvalvonnan ympäristössä, jotta mahdollisen hätätilanteen sattuessa osaamme varmasti toimia tarpeen mukaisesti.

Uimaopettajien testit

Uimaopettajan työtä varten FitPitin uimaopettajat uivat testiuinnin 600 metriä yhtäjaksoisesti. Lisäksi uimaopettajan tulee läpäistä pelastussuorite, jossa uidaan altaan syvään päähän, sukelletaan ja nostetaan nukke altaan syvimmästä kohdasta. Suoritukseen kuuluu lisäksi kuljetus reunalle sekä nosto altaasta ylös.

Uinninvalvojien testit

Uinninvalvojan työhön FitPitillä vaaditaan uinninvalvojan koulutus sekä läpäisty uinninvalvojan testiuinti:

Testi lähtee käyntiin pelastushypyllä, jonka jälkeen uidaan pelastusuintia 25m. 25 metrin uinnin jälkeen käännytään ja tehdään pituussukellus 10m. Sukelluksen jälkeen uidaan päätyyn 15m omalla tyylillä ja kosketetaan seinää. Välittömästi seinään kosketuksen jälkeen tehdään syvyyssukellukset altaan syvimmästä kohdasta. Sukelluksia on yhteensä kolme ja jokaisella sukelluksella pohjasta haetaan esine, joista viimeinen on upponukke.  Syvyyssukellusten jälkeen seuraa pelastettavan kuljetusta vedessä 50m. Ajanotto päättyy, kun pelastaja koskettaa altaan päätyä. Aikaa tämän testin suorittamiseen on 3 min 40 s. 

Tämän jälkeen testi jatkuu vielä pelastettavan nostolla altaasta.

Kerran vuodessa työnantaja järjestää ohjaajille Trimmi-kurssin, johon tulee kouluttaja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitolta. Trimmi-kurssilla käydään läpi toimipaikkakohtaisia turvallisuusasioita sekä kerrataan ja harjoitellaan vesipelastusta sekä elvyttämistä ja ensiaputaitoja. Lisäksi ohjaajamme käyvät ensiapukurssin.  

Avovesympäristö on tietenkin asia erikseen ja avovesikursseillemme onkin pääsyvaatimuksena asiakkailta 200m uimataito. Avovesikursseja ohjaavat käyvät läpi avoveteen liittyvät turvallisuusasiat ja osaavat tarvittaessa pelastaa myös avovedessä.

Mitä teen jos huomaan jonkun olevan hädässä?

Jokainen meistä voi harjoitella omia pelastustaitojaan ja viedä vesiturvallisuutta eteenpäin.

Tässä yksinkertainen vinkki, miten toimit jos huomaat jonkun olevan hädässä vesillä.

H - Hälytä lisäapua. Kiinnitä mahdollisesti muiden paikallaolijoiden huomio ja varmista lisäavun saanti.

R - Rauhoita pelastettavaa, kerro että apua on tulossa. Tämä antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.

A - Apuväline etsi jotain kättä pidempää jolla voit pelastaa. Apuvälineen voi heittää pelastettavalle tai ojentaa jos hän on lähellä rantaa tai laituria.

P - Pelasta Lähesty pelastettavaa varoen ja niin, että apuväline on itsesi ja pelastettavan välissä. Auta pelastettava rantaan ja tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Edellinen
Edellinen

Hanki uimataito ennen kesää! Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella uimaan

Seuraava
Seuraava

Uinnin tekniikka kuntoon — Vapaauinti eli krooliuinti